Bujinkan og de ni skoler

Bujinkan Budo Taijutsu er en japansk kampkunst, der består af teknikker fra ni forskellige kampkunst-skoler (på japansk: “ryū” eller “ryūha”), hvoraf nogle er omkring 900 år gamle. Seks af skolerne er oprindelig udviklet af samuraier, mens tre er udviklet af ninjaer.

Undervisning i de ni skoler blev samlet under eet i Bujinkan, da Masaaki Hatsumi i 1970 oprettede Bujinkan-organisationen. Masaaki Hatsumi arvede titlen som overhoved (på japansk: “sōke”) for hver af de ni skoler fra sin lærer gennem 15 år, Toshitsugu Takamatsu.

I 2019/2020 har Masaaki Hatsumi overdraget titlen som sōke for hver af skolerne til en række erfarne instruktører, men er fortsat sōke for Bujinkan.

Herunder får du en kort oversigt over de ni skoler.

Togakure Ryū Ninpō Taijutsu

Ninja-skole etableret sidst i 1100-tallet af Daisuke Nishina, med fokus på “taijutsu”, dvs. brug af kroppen, og en række specielle våben og redskaber: senban shuriken, shuko og shinodake. Ny sōke er Takumi Tsutsui.

Gyokko Ryū Kosshijutsu

Samurai-skole etableret i midten af 1100-tallet af Tozawa Hakuunsai. Fokus er på “kosshijutsu”, dvs. angreb på muskler og nervepunkter. brug af fingrene til slag, samt brug af sværd og stav. Sanshin no Kata og Kihon Happo kan spores tilbage hertil. Ny sōke er Tetsuji Ishizuka.

Kukishinden Ryū Happō Bikenjutsu

Samurai-skole etableret af Izumo Kanja Yoshiteru med rødder i Kukishin Ryū, der kan spores tilbage til 1300-tallet. Fokus på brug af våben på slagmarken såvel som udenfor, hvorfor mange teknikker er beregnet på at blive brugt iført rustning. Brugt af japanske søfolk, hvilket også har påvirket teknikker og våben. Ny sōke er Yoshio Iwata.

Koto Ryū Koppōjutsu

Samurai-skole etableret i midten af 1500-tallet af Sakagami Taro Kunishige. Fokus på slag mod knogler og led. Ny sōke er Yukio Noguchi.

Shindenfudo Ryū Dakentaijutsu / Jutaijutsu

Samurai-skole etableret i 1100-tallet af Izumo Kanja Yoshiteru. Fokus på slag og naturlig bevægelse. Ny sōke er Toshirō Nagato.

Takagi Yoshin Ryū Jūtaijutsu

Samurai-skole etableret i starten af 1600-tallet at Takagi Oriuemon Shigenobu. Brugt af livvagter. Fokus er på hurtige og effektive gribe-teknikker, der ikke kræver megen plads. Ny sōke er Norio Sakasai.

Gikan Ryū Koppōjutsu

Samurai-skole etableret i midten af 1500-tallet af Uryu Gikanbo. Fokus på fodarbejde samt mange specielle spark, slag og kast. Ny sōke er Norio Sakasai.

Gyokushin Ryū Ninpō

Ninja-skole etableret i midten af 1500-tallet af Sasaki Gorouemon Teruyoshi. Kendt for brug af “sutemi”-kast, dvs. kast hvor den udførende person selv lader sig falde. Ny sōke er Junichi Kan.

Kumogakure Ryū Ninpō

Ninja-skole etableret i midten af 1500-tallet af  Iga Heinaizaemon Ienaga. Kendt for brug af “kamayari”, en stav med en krog, og for teknikker hvor spring er en væsentlig faktor. Ny sōke er Kōji Furuta.

Læs mere…

Hvis du vil vide mere om de ni skolers historie, kan det især anbefales at læse: